Safranbolu Evleri, Türk kent kültürünün son yüzyıllarda yaşamaya devam eden en önemli yapı taşlarından biridir. İlçe merkezinde yaklaşık 2000 geleneksel Türk evi bulunmaktadır ve bu eserlerin 800 kadarı yasal koruma altındadır. Evler, Şehir ve Bağlar olarak iki ayrı kesimde toplanmıştır ve her ev kendine göre daha merkezi konumdaki kamu binalarına, dini yapılara ve anıt eserlere dönüktür.
Safranbolu evinin boyutu ve biçimi, çok nüfuslu büyük aile yapısı, yağışlı iklim, kültürel ve maddi zenginlik gibi üç temel unsur tarafından belirlenmektedir. Evlerin yapımında taş, kerpiç ahşap ve alaturka kiremit kullanılmıştır. Evlerde harem-selamlık ayrımı yapılmış, çevreye olduğu kadar komşuya da saygı egemen olmuştur. Ayrıca pencereler kafeslidir ve kadınlar yabancı erkeklere görünmez.
Evlerde ısınma ocaklarla sağlanmakta ve aydınlatma aracı gaz yağı lambasıdır. Bazı evlerin içinde serinlik vermesi amacıyla yapılmış havuzlar da bulunmaktadır. Doğa-insan-ev; sokak-ev, sokak-çarşı ilişkileri son derece düzenli ve dengelidir. Safranbolu Evleri'nin mimari özellikleri, Türk kent kültürüne önemli bir katkı sağlamaktadır.
Yorumlar
Yorum Gönder